Markjordbær

Finnes det noe som er bedre enn markjordbær?



...jeg vet ikke om noe!
Nå gjelder det bare å nyte de siste feriedagene!



Solnedgang fra litt tidligere i sommer




Bakevær

Det har vært en deilig og kjølig dag som startet med silregn.
Ypperlig bakevær, for hvem orker vel å stå inne i finværet og bake.
Satt en bolledeig,og skulle bare et par ærend...



Deigen møtte meg nesten i døra da jeg kom hjem,
men et par timer senere:



Boller og kanelsnurrer til sensommerens kaffekos.
Skynder meg og putter noen i fryser`n, for disse får
ben å gå på når gubben kommer hjem!

Deilige ovnstørrede tomater

Tidligere har jeg bare smakt ferdig tørkede tomater på glass eller i pose.
Men som så mye man kan inspireres av i blogglandia,
denne oppskriften fant jeg hos Slagt en hellig ko



På vei til hytta kjører jeg forbi Jordbærbua i Råde, 
her har de rimlige tomater fra et lokalt gartneri.
Jeg plukker med meg en stor pose av de minste i kassen,
for det blir litt dyrt å bruke cherrytomater fra butikken.



Resultatet ble nydelige tomater i olivenolje, lekre i
en hvilken som helst salat eller som tilbehør til grillmat.
Og de laget seg jo nærmest selv, og fylte hytta men en liflig duft.
Mens jeg kunne nyte sola med et strikketøy som jeg forresten
har pådratt meg tre stykker av på kort tid.




EPLEHØST

Tidligere har jeg fortalt om alle eplene det er i "Jobbhagen" min.
I år er det epler i enorme mengder. Det hører med til sjeldenhetene
at det er så mye epler på de 80 år gamle trærne. Det er jo nesten
 for galt at de bare går i gressklipperen etter som de faller ned!

 Her har det blitt høstet epler på dugnad. Fra ett tre med verdens
 beste gammeldagse Gravenstein, ble det ca 250 kilo epler!
Og det var det som hang igjen på treet etter at mye hadde falt
ned, en stor gren knakk, og resten ble jo "tynnet" ut ved hjelp
av en feiekost!

eplehst september 09 034

Her forleden dag var hele familien med på dette.
 Eplehøsten ble fraktet  til Ringi Gårdspresseri.

eplehst september 09 038

Her ble eplene vasket, så ble de finmoset og presset.
Store og små fikk være med, og fulgte interessert med på prosessen.

eplehst september 09 043

Videre gikk saften i rør til en pasteuriseringsmaskin,
og deretter ble den tappet på 5 liters "bag in box".
Neida, den hadde ikke allerede blitt forvandlet til vin,
men til verdens beste eplesaft.

eplehst september 09 047

Det ble utrolig mye saft, og prisen var 100.- pr. bag in box, vel og merke når
 man har med egne epler. Det mest fantastiske av alt synes jeg, er et man
får saften fra egne epler med seg hjem! Deilig leskedrikk gjennom hele
 vinteren. Vi er mange som deler på dette, så saften får nok ben å gå på.

eplehst september 09 057

Det ble 150 liter eplesaft. Noe valgte jeg å ha upasteurisert, ca. 20 liter
som jeg har frosset på brusflasker. Eplevin er det også mulig å lage
av den upasteuriserte saften til 9.- pr liter. Saften ble kjempegod,
det blir nok ikke siste gangen...

Dette var saften fra ett stort epletre, og vi har tre trær til....
De eplene skal få henge på treet et par uker til, for det
er vinterepler som ikke er skikkelig modne enda.

Her kan du lese mer om Ringi gårdspresseri.





OLIVIA

Og her har du kaken til OLIVIA's navnefest.

olivias navnedag 004

Det er en Sarah Bernhardt kake, den har
alltid vært en favoritt i vårt hus,
og er lettvint å bake. En stor fordel
er også at den kan lages flere dager i forveien.

Sarah Bernhardt Kake: 
240 g mandler
240 g melis
4 eggehviter
Melis og eggehviter hvispes stivt, rør inn malte mandler.
 Stek ved 180 gr. ca. 30 min
Akjøl i formen,(min form var 26 cm)
 og smør fyllet jevnt og flatt utover

Fyll:
250 g melis
200 g smør
1 ss vaniljesukker
1/2 pl. mørk kokesjokolade, smeltet i vannbad
4 eggeplommer

Rør smør og melis hvitt, tilsett resten, rør godt.

På toppen helles et "lokk" bestående av:
50 g delfiafett og 1 plate lys kokesjokolade,
som er smeltet sammen på veldig svak varme.
Avkjøl litt før du heller det oppå kaken.
Prinsessekrone og bokstaver i marsipan.
Settes kaldt.
VELDIG GODT !



17mai er vi så gla i...

...og vi satser på varmere vær enn i fjor i hverfall,
men kake blir det uansett!

20080517 17mai 001

20080517 17mai 002

20080517 17mai 004

Skynd deg å spis før toget har passert!
HA EN RIKTIG FIN 17 MAI !

Snadder

En dagstur til Hvaler midt i uka!
 "Soppstedene mine" må sjekkes før hjemreise.

sopp 004

Ikke lett å få øye på disse,
men stilkene på den gule trompetsoppen lyser opp

sopp 005

Et par timer senere...hjemme igjen.

sopp 007

Det finnes vel ikke noe bedre?

Det beste fra skogen finner du nå !

På Hvaler i helgen fant jeg disse herlighetene...

080908 003

Traktkantarellen har så smått begynt å komme.
Denne heter vel egentlig gul trompetsopp,
men er veldig lik traktkantarell som har en litt brunere stilk.
Her ser du vanlig traktkantarell til venstre,
og den gule trompetsoppen til høyre.

080908 005

Aldri er det mark i traktkantarellen !

Det ble litt annen sopp også

080908 004

Skatter fra mitt "hemlige" soppsted.
Enkelte år har jeg plukket 2 bøtter med
traktkantarell på dette stedet, ikke langt fra hytta !


Om å lage seg vinterhygge...

Det er så lett å la seg påvirke av andre bloggere !
Det være seg enten når det gjelder garnkjøp, strikking,
baking, eller som denne gangen, å lage likør.

Jeg husker ikke hvor jeg fant oppskriften,
men jeg noterte den ned da jeg ikke hadde printer
 tilgjengelig. Om jeg finner ut hvor jeg fant den,
så skal jeg flette det inn her senere !

Man tager hva man haver,
oppskriften sier jordbærlikør,
men jeg har laget den som

BRINGEBÆRLIKØR

100808 002

Man trenger
500 g. søte bringebær
3/4 l. hvit rom
375g hvitt kandissukker
1 ss korianderfrø
1 økologisk sitron,



Det var slutt på bringebærhøsten i hagen,
så det ble frosne bær. Hvit kandis fant jeg ingen
 steder, så vanlig sukker fikk duge. Av sitronen
skrelles tynt av det ytterste skallet, og koriander-
frøene knuses lett i en morter.

100808 003

Alt blandes i et stort glass, snu på det en gang
i blant, så sukkeret løses opp. Så er det bare å
vente, 5 uker tror jeg det sto, så siles likøren,
og du venter i ytterligere 5 uker !

Da er det enda god tid igjen til jul,
så her ligger det masse førjulskos og venter !
Det er nesten så jeg allerede gleder meg til
kalde kvelder med fyr på peisen !


Lurer på hvordan tilsvarende likør blir med
multer eller solbær, kirsebær vet jeg jo at
blir godt !

STIKKELSBÆRHØST

Stikkelsbær, nam, det er godt !
Jeg har løpt ut og inn mellom regnskurene for å få plukket disse.

sommer08 033

Det ble ikke så mye, skjønt det ser ut som et helt berg !
En liten smak til desserter eller vafler
utpå vinteren en gang kanskje...
...6 søte små glass.

100808 004