Markjordbr

Finnes det noe som er bedre enn markjordbr?



...jeg vet ikke om noe!
Ngjelder det bare nyte de siste feriedagene!



Solnedgang fra litt tidligere i sommer




Bakevr

Det har vrt en deilig og kjlig dag som startet med silregn.
Ypperlig bakevr, for hvem orker vel st inne i finvret og bake.
Satt en bolledeig,og skulle bare et par rend...



Deigen mtte meg nesten i dra da jeg kom hjem,
men et par timer senere:



Boller og kanelsnurrer til sensommerens kaffekos.
Skynder meg og putter noen i fryser`n, for disse fr
ben g p nr gubben kommer hjem!

Deilige ovnstrrede tomater

Tidligere har jeg bare smakt ferdig trkede tomater p glass eller i pose.
Men som s mye man kan inspireres av i blogglandia,
denne oppskriften fant jeghos Slagt en hellig ko



P vei til hytta kjrer jeg forbi Jordbrbua i Rde,
her har de rimlige tomater fra etlokalt gartneri.
Jeg plukker med megen stor poseav de minste i kassen,
for det blir litt dyrt bruke cherrytomater fra butikken.



Resultatet ble nydelige tomater i olivenolje, lekre i
en hvilken som helst salat eller som tilbehr til grillmat.
Og de laget seg jo nrmest selv, og fylte hytta men en liflig duft.
Mens jeg kunne nyte sola med et strikkety som jeg forresten
har pdratt meg tre stykker av p kort tid.




EPLEHST

Tidligere har jeg fortalt om alle eplene det er i "Jobbhagen" min.
I rer det epler i enorme mengder. Dethrer med til sjeldenhetene
at det er s mye epler p de 80 r gamle trrne. Det er jo nesten
for galt at de bare gr i gressklipperen etter som de faller ned!

Her har det blitt hstet epler p dugnad. Fra ett tre med verdens
beste gammeldagse Gravenstein, ble det ca 250 kilo epler!
Og det var det som hang igjen p treet etter at mye hadde falt
ned, en stor gren knakk, og resten ble jo "tynnet" ut ved hjelp
av en feiekost!

eplehst september 09 034

Her forleden dag var hele familien med p dette.
Eplehsten ble fraktet til Ringi Grdspresseri.

eplehst september 09 038

Her ble eplene vasket, s ble de finmoset og presset.
Store og sm fikk vre med, og fulgte interessert med p prosessen.

eplehst september 09 043

Videre gikk safteni rr til en pasteuriseringsmaskin,
og deretter bleden tappet p 5 liters "bag in box".
Neida, den hadde ikke allerede blitt forvandlet til vin,
men til verdens beste eplesaft.

eplehst september 09 047

Det bleutrolig myesaft, og prisen var 100.- pr. bag in box, vel og merke nr
man har med egne epler. Det mest fantastiske av alt synes jeg, er et man
fr saftenfra egne eplermed seg hjem! Deilig leskedrikk gjennom hele
vinteren. Vi er mange som deler p dette, s saften fr nok ben g p.

eplehst september 09 057

Det ble 150 liter eplesaft. Noe valgte jeg ha upasteurisert, ca. 20 liter
som jeg har frosset p brusflasker. Eplevin er det ogs mulig lage
av den upasteuriserte saften til 9.- pr liter.Saften ble kjempegod,
det blir nok ikke siste gangen...

Dette var saften fra ett stort epletre, og vi har tre trr til....
De eplene skal f henge p treet et par uker til, for det
er vinterepler som ikke er skikkelig modne enda.

Her kan du lese mer om Ringi grdspresseri.





OLIVIA

Og her har du kaken til OLIVIA's navnefest.

olivias navnedag 004

Det er en Sarah Bernhardt kake, den har
alltid vrt en favoritt i vrt hus,
og er lettvint bake. En stor fordel
er ogs at den kan lages flere dager i forveien.

Sarah Bernhardt Kake:
240 g mandler
240 g melis
4 eggehviter
Melis og eggehviterhvispes stivt,rr inn malte mandler.
Stek ved 180 gr. ca. 30 min
Akjl i formen,(min form var 26 cm)
og smrfyllet jevnt og flatt utover

Fyll:
250 g melis
200 g smr
1 ss vaniljesukker
1/2 pl. mrk kokesjokolade, smeltet i vannbad
4eggeplommer

Rr smr og melis hvitt, tilsett resten, rr godt.

P toppen helles et "lokk" bestende av:
50 g delfiafett og 1 plate lys kokesjokolade,
som er smeltet sammenp veldig svak varme.
Avkjl litt fr du heller det opp kaken.
Prinsessekrone og bokstaver i marsipan.
Settes kaldt.
VELDIG GODT !



17mai er vi s gla i...

...ogvi satser p varmere vr enn i fjor i hverfall,
menkake blir det uansett!

20080517 17mai 001

20080517 17mai 002

20080517 17mai 004

Skynd deg spis fr toget har passert!
HA EN RIKTIG FIN 17 MAI !

Snadder

En dagstur til Hvaler midt i uka!
"Soppstedene mine" m sjekkes fr hjemreise.

sopp 004

Ikke lett f ye p disse,
men stilkene p den gule trompetsoppen lyser opp

sopp 005

Et par timer senere...hjemme igjen.

sopp 007

Det finnes vel ikke noe bedre?

Det beste fra skogen finner du n !

P Hvaler i helgen fant jeg disse herlighetene...

080908 003

Traktkantarellen har s smtt begynt komme.
Denne heter vel egentlig gul trompetsopp,
men er veldig lik traktkantarell som har en litt brunere stilk.
Her ser du vanlig traktkantarell til venstre,
og den gule trompetsoppen til hyre.

080908 005

Aldri er det mark itraktkantarellen !

Det ble litt annen sopp ogs

080908 004

Skatter fra mitt "hemlige" soppsted.
Enkelte r har jeg plukket 2 btter med
traktkantarell p dette stedet, ikke langt fra hytta !


Om lage seg vinterhygge...

Det er s lett la seg pvirke av andre bloggere !
Det vre seg enten nr det gjelder garnkjp, strikking,
baking, eller som denne gangen, lage likr.

Jeg husker ikke hvor jeg fant oppskriften,
men jeg noterte den ned da jeg ikke hadde printer
tilgjengelig. Om jeg finner ut hvor jeg fant den,
s skal jeg flette det inn her senere !

Man tager hva man haver,
oppskriften sier jordbrlikr,
men jeg har laget den som

BRINGEBRLIKR

100808 002

Man trenger
500 g. ste bringebr
3/4 l. hvit rom
375g hvitt kandissukker
1 ss korianderfr
1 kologisk sitron,



Det var slutt p bringebrhsten i hagen,
s det ble frosne br. Hvit kandis fant jeg ingen
steder, s vanlig sukker fikk duge. Av sitronen
skrelles tynt av det ytterste skallet, og koriander-
frene knuses lett i en morter.

100808 003

Alt blandes i et stort glass, snu p det en gang
i blant, s sukkeret lses opp. S er det bare
vente, 5 uker tror jeg det sto, s siles likren,
og du venter i ytterligere 5 uker !

Da er det enda god tid igjen til jul,
s her ligger det masse frjulskos og venter !
Det er nesten s jeg allerede gleder meg til
kalde kvelder med fyr p peisen !


Lurer p hvordan tilsvarende likr blir med
multer eller solbr, kirsebr vet jeg jo at
blir godt !

STIKKELSBRHST

Stikkelsbr, nam, det er godt !
Jeg har lpt ut og inn mellom regnskurene for fplukket disse.

sommer08 033

Det ble ikke s mye, skjnt det ser ut som et helt berg !
En liten smak til desserter eller vafler
utp vinteren en gang kanskje...
...6 ste sm glass.

100808 004